Ik wil zonnepanelen kopen, maar welke panelen kies ik? Wij helpen u met het maken van een vergelijking en keuze. Onderstaand de belangrijkste punten.


De afmeting
Zonnepanelen zijn er in verschillende maten. Het loont om te puzzelen met verschillende maten. Zo komt u erachter met welke panelen u het meeste rendement kunt behalen.
Ter vergelijking, een paneel van 200 Wp met een afmeting van 158 x 81 cm (1,27 m2) levert relatief ongeveer evenveel vermogen als een paneel van 260 Wp met een afmeting van 165 x 99 cm (1,63 m2).

Onze dakchecktool kan u helpen met een indicatieve berekening van uw dak.


Vermogen
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in WattPiek (Wp). Hoe meer Wp, hoe hoger de opbrengst. De jaarlijkse opbrengst in Nederland van 1.000 Wp aan vermogen op het zuiden voor Mono- en Poly kristallijn panelen = 900 kWh.

De uitzondering op deze regel is het Dunne Film zonnepaneel dat jaarlijks 1.050 kWh opwekt per 1.000 Wp. De afmeting, het vermogen en de opbrengst vormen tezamen de efficiëntie.


Type zonnepaneel
Momenteel zijn er 3 type zonnecellen in de markt welke een hoog rendement leveren:

Poly-kristallijn
Deze panelen zijn donkerblauw gekleurd en hebben een aluminium kleurige rand.

Mono-kristallijn
Deze panelen hebben zwarte (of zeer donkerblauwe) vlakjes en een aluminium kleurige rand. Indien u kiest voor volledige zwarte (blackline) zonnepanelen krijgt u Mono panelen en is de omranding zwart geanodiseerd. Vergeleken met “standaard” panelen geldt hiervoor een meerprijs.

Dunne film
Dunne Film zonnepanelen zijn zwarte glasplaten. Ze zijn kleiner van formaat (120 x 60 cm; 0,72 m2). Dunne Film panelen kunnen iets beter overweg met schaduw, echter per m2 leveren ze minder kWh dan Poly of Mono. Voor Dunne Film zonnepanelen is er geen platdak montagesysteem beschikbaar.

Onze klanten kopen Dunne Film panelen voornamelijk omdat ze deze mooier vinden of omdat zij voldoende ruimte op het dak beschikbaar hebben om het gehele jaarverbruik op te wekken. In vergelijking ligt de prijs immers lager dan Poly of Mono panelen.

Wilt u Kiezen voor de hoogste opbrengst per m2 en het hoogste rendement op lange termijn? Kies dan voor Poly- of Mono-kristallijn panelen.


Kleur
Zwarte panelen (m.u.v. Dunne Film) zijn duurder, maar leveren geen hoger rendement omdat ze zwart zijn. Maak bij het vergelijken vooral de keuze voor zwarte panelen omdat u deze mooier vindt en u het de meerprijs waard vindt. Onder het bericht staan afbeeldingen van alle panelen. Zo kunt u het uiterlijk vergelijken.

Zonnepanelen


Garantie
Er zijn 2 type garanties:

Productgarantie: Garantie op ondeugdelijk materiaal, afwerking of constructie van de zonnepanelen.

Vermogensgarantie: Garantie op het vermogen (Wp) van de panelen. Deze geeft aan hoeveel vermogen het paneel dient te produceren t.o.v. het eerste jaar.

Marktconforme garanties zijn:
Productgarantie = 10 jaar.
Vermogensgarantie = 90% na 10 jaar. En 80% na 25 jaar.


Kwaliteit – keurmerken
De kwaliteit is de belangrijkste factor en is voor u het moeilijkst te beoordelen. Deze wordt niet bepaald doordat het paneel in Europa of in China is geproduceerd. Nee, indicatoren voor een hoge kwaliteit zijn onafhankelijke keurmerken en overige test instanties.

Onafhankelijke keurmerken zijn bijvoorbeeld TÜV, CE of EnergieCentraleNederland. Bankability en de mogelijkheid tot herverzekeren van de garanties geven ook aan dat de producent een hoge mate van betrouwbaarheid heeft. MetDeZon is zeer kritisch over de kwaliteit. De panelen importeren wij rechtstreeks en testen we steekproefsgewijs nog eens extra om de kwaliteit te waarborgen.